...pro povzbuzení, potěšení, pousmání

welcome :o)

5. 4. 2010 21:48
Rubrika: Nezařazené

Tak jsem si založila blog...! :o)

Asi po roce "velkých příprav" teď, když mám odevzdávat dva zápočtový úkoly, vymýšlet téma bakalářky, začít psát diplomku, připravovat semináře, pracovat 8,5 hodiny denně... a taky v rámci zachování (psychického) zdraví odpočívat, spát apod. Říkám si ale, že člověk má možná občas udělat právě něco, co by od něho v dané situaci nikdo nečekal (a paradoxně ani on sám od sebe) :o) Tak si ale radši neberte příklad :o)

A proč "encouragement" (v překladu - k mému překvapení ve stejném znění z francouzštiny i angličtiny - povzbuzení)?

Že by to právě sedlo k tomu momentálnímu stavu a potřebě povzbuzení? :o)

No, původní nápad byl 5P, protože - už to tak bude - písmenko "p" mě provází životem na každém kroku :o) a tak jsem si říkala nějak ho využít i v názvu. Mohlo by se za tím skrývat "pavli(nčin) prvoblog pro povzbuzení a potěšení" :o))

Když jsem ale zjistila, že kromě...

5P pro zdravé dětské zuby :o) - kdo využije:

1. První návštěva zubního lékaře je doporučena již v době prořezávání prvních dočasných (mléčných) zubů, nejpozději však ve 2 letech věku.

2. Předškolní dítě si samo zuby nevyčistí, je nutná pomoc a dohled rodičů.

3. Použití správné techniky a pomůcek k účinnému čištění zubů doporučí zubní lékař.

4. Pravidelné používání vhodné zubní pasty je významným zdrojem fluoru, důležitého pro zachování zdravých zubů.

5. Preventivní prohlídky chrupu 2x ročně umožní včas odhalit začínající zubní kaz.

 

5P adaptace na stáří:

Perspektiva (zachovat, upřesňovat a pěstovat svůj životní program a pozitivní výhled do budoucna). Pružnost (zůstat otevřený novým podnětům, usilovat o pochopení nových dějů i nových postupů, i ve stáří se vzdělávat). Prozíravost (vidět věci v souvislostech, vybírat přiměřené cíle a činnosti, připravit se na různé ztráty a obtíže, které stáří často přináší, přemýšlet o jejich kompenzaci, včas zajistit vhodné bydlení i finanční prostředky pro klidný a aktivní život po penzionování). Porozumění (usilovat o pochopení druhých, o dobré vztahy, nepropadat úkornosti, vyčítání, poučování a hádavosti). Potěšení (pěstovat aktivně dobrou náladu, mít se nač těšit, umět užívat drobných radostí všedního dne).

5P jako pěti předpokladů, které by měla splňovat opravdu dobrá fotografie:

1. Expozice
Expozice je základ. Bez ní žádná fotografie ani nevznikne. Moderní fotoaparáty Vám pomohou správnou clonu a čas nastavit automaticky. Jsou ale situace, kdy to prostě nestačí. Při fotografii s bleskem, v šeru, na sněhu či prosluněné pláži, a v řadě jiných případů, je dobré expozici korigovat. Jak to udělat, jaký správný program nastavit, to vše se u nás můžete naučit - a použít v praxi.

2. Ostrost
Neostrá fotografie je k ničemu. Můžete ji vydávat za velké umění, můžete ji zkusit doostřit v některém z editačních programů. Ale bohužel... Rozmazaný snímek je zpravidla nepoužitelný. Ostrá fotka - to je základ úspěchu!

3. Barevnost
Automatické nastavení barevné teploty snímku v digitálním fotoaparátu Vám obvykle hodně pomůže. Jak na složitější situace a vytvoření barevně příjemných a přirozených snímků se ale musíte naučit. A pak si to vyzkoušet...

4. Technická způsobilost
Fotografie musí mít potřebné rozměry a rozlišení, musí být v nějakém použitelném formátu digitálních dat, se kterým můžeme dále pracovat, musí mít odpovídající parametry pro použití na internetu, pro tisk, pro výstavní zvětšeninu. Jinak je - z technických důvodů - nepoužitelná.

5. Obsah a forma
To je ovšem to nejpodstatnější! A musí si s nimi poradit jen a jen fotograf. Tady ho žádný přístroj nenahradí a žádný počítačový program nezachrání. Měli byste nejen vědět, CO vlastně fotografujete, ale také PROČ to fotografujete, KOMU jsou snímky určeny, jaká jsou pravidla fotografického žánru, v němž fotografii právě vytváříte. Ale hlavně by každý Váš snímek měl být něčím výrazný. Měl by diváka zaujmout. Ať už Vaším osobitým, kreativním viděním světa, nebo třeba „jen“ bezchybnou věcností čistě dokumentační fotografie.

 

...je to zkratka pátého patra :D, první pražské pedagogické pivní perutě, projektu poskytování potřebné příhraniční pomoci podnikatelům, prvního praktického poradce profesionální personalistiky a hodinového hotelu a mileneckého azylu :(

jsem se rozhodla pro "pouhé" povzbuzení (a nostalgickou vzpomínku na hodiny francouzštiny).

Je to asi takové přání... Aby všechny případné příspěvky byly povzbuzením, potěším, pohlazením, přispěly k pousmání nebo pobavení.

 

P.S.: No ale věděli jste, že prý snad každé 8. slovo začíná na "p"!? ;)

A taky ideální žena by prý měla být pohledná, poctivá, pracovitá, pořádná a prachatá :D (nebo že by měla mít spíš tři "b" - bourák, barák a babičku na hlídání? :D).

 

A ještě nesmím zapomenout na poznámku "3P" o přiměřeně proaktivním přístupu (aneb zasvěcení vědí) ;)

 

Zobrazeno 625×

Komentáře

pavwil

pěkné počteníčko, první příspěvek, pěkně popsaný Pavla popravdě potěšil :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio