...pro povzbuzení, potěšení, pousmání

Chatrč - W. P. Young

15. 7. 2012 21:21
Rubrika: K zamyšlení...

Kde se tragédie střetává s věčností...

„Většina z nás se potýká se svým vlastním žalem, neuskutečněnými sny a zlomeným srdcem, každý z nás se vyrovnává se svou jedinečnou ztrátou, svou vlastní ‚chatrčí‘“.

Provokativní knížka, pokládající spoustu otázek, na spoustu otázek možná odpovídající.


 

Tuhle knížku jsem si naplánovala na volné dny. Konstatuji, že splnila i ta největší očekávání, která jsem mohla mít (přestože některé věci mi možná úplně nesedly, ale v celkovém pohledu do sebe vše zapadá), doporučuji k přečtení (chce to ale čas a klid, knížka na přejezdy mhd to podle mě úplně není :)) a osobně zařazuji na seznam „znovu k přečtení“.

Několik málo postřehů:

 

Nic nás nečiní tak osamělými jako naše tajemství. - Paul Tournier

Růst znamená změnu a změna v sobě zahrnuje riziko, vykročení od známého k neznámému.

Důvěra je plod vztahu, ve kterém víš, že jsi milován.

Je velice těžké někoho zachránit, pokud není ochoten ti důvěřovat.

Vnucovat ti svou vůli je přesně to, co láska nedělá. Ryzí vztah se pozná podle pokory, i tehdy, když tvoje volba není vhodná nebo rozumná.

Skutečná láska si nikdy nic nevynucuje.

Tolik lidí je přesvědčeno, že láska narůstá, ale přitom roste poznání a láska se prostě rozpíná, aby ho obsáhla. Láska je jednoduše obal poznání.

Zlo je slovo, které používáme, když popisujeme nepřítomnost Dobra, stejně jako používáme slovo tma, abychom vyjádřili nepřítomnost Světla, nebo smrt k označení absence Života. Oba pojmy, zlo i temnota, můžeme pochopit pouze ve vztahu ke Světlu a Dobru, samy o sobě neexistují.

Člověk, který žije ve svém strachu, nepozná svobodu lásky. Nemám na mysli rozumný strach při konkrétním ohrožení, ale strachem vyvolané představy, a především jejich projekce do budoucnosti.

Temnota zakrývá pravou velikost strachu, lží a lítosti. Doopravdy to jsou spíš stíny než skutečnost, a proto se ve tmě zdají větší. Když na místo, kde v tobě žijí, dopadne světlo, spatříš je konečně takové, jaké jsou.

Lži jsou malé pevnosti, v nichž si můžeš připadat silný a v bezpečí. Z téhle pevnůstky lží se snažíš řídit svůj život a manipulovat ostatními. Jenže pevnost musí mít zdi, a tak jich pár postavíš. Jsou to ospravedlnění tvých lží. Chápeš, něco podobného děláš, když chráníš někoho, koho miluješ, před tím, aby necítil bolest. Použiješ cokoliv, abys měl ze svých lží dobrý pocit.

Život je příliš skutečný, než aby ho musely halit lži.

Důvěra neroste v zahradě jistoty.

Lidé bývají neústupní, když jde o jejich drahocennou, domnělou nezávislost. Jsou lakomí a pevně se drží své nemoci. Ze všech sil si střeží svou identitu a hodnotu, které nacházejí ve své zlomenosti.

Faleš má nekonečně mnoho kombinací, ale pravda má pouze jeden způsob bytí. - Jean Jacques Rousseau

Na zemi není lítosti, jakou by nebesa nemohla vyléčit. - Thomas Moore

Zobrazeno 1635×

Komentáře

Antonín Šimek

sice jsem knihu v polovině odložil, ale vypíchnuté postřehy mají hodnotu...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio