...pro povzbuzení, potěšení, pousmání

Virtuální knihovnička

17. 3. 2013 21:43
Rubrika: K zamyšlení...

Nedávno mě napadlo, že by bylo fajn, kdybych co měsíc přečetla třeba jednu knížku. Dobře, tak možná co dva měsíce, ať brzy neskončím zhrzená zklamáním z nenaplněné představy nebo nesplněného „závazku“ :)

Někdy se nedostanu ke knížce, jak je týden dlouhý, protože mám jiné radostné či méně radostné „povinnosti“, na druhou stranu si ale libuju, když můžu večer zalézt pod peřinu a nechat se pohltit kupou písmenek.

Proto jsem si řekla, že sem napíšu knížky, které mě v poslední době zaujaly a budu ráda, když mi dáte další tipy.

Díky a čtení zdar!


 

Z poslední doby:

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (Jonas Jonasson)

Knížka, která mě svou tloušťkou (asi 400 stran) odrazovala, čte se ale velmi rychle, padesát stran máte přečtených, ani nevíte jak :)

Allan Karlsson má narozeniny. Je mu sto let. Vlastně důvod k oslavě. Starosta i místní tisk se připravují na velkolepou oslavu, stoletý stařík má však docela jiné plány. Jednoduše zmizí – a brzy je celé Švédsko kvůli jeho útěku vzhůru nohama. Jenže s podobnými věcmi už má Allan své zkušenosti – v mládí koneckonců uvedl do zmatku celý svět. Jonas Jonasson ve svém románu vypráví o jednom veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže, který se sice nikdy nezajímal o politiku, ale přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století. Kniha se záhy stala čtenářským hitem a nejprodávanějším švédským románem let 2010 a 2011.

 

Ve víru víry (Ignác Mucha)

Skvělá knížka do MHD – svým rozměrem, váhou a charakterem krátkých příběhů ze života.

Autor má dar vnímat všednodenní lidské hemžení nevšedním pohledem. Ve světle drobných příhod ze života mu ožívají některé pravdy víry, které sice všichni známe a častokrát slýcháme, ale v jeho podání mají sílu nás nově oslovit.

Rád přemítá o Boží pozornosti vůči těm nejnepatrnějším, o jedinečnosti každého člověka a jeho poslání, o smyslu věrnosti v malém. Ignác Mucha je přitom dalek toho, aby čtenáře poučoval a moralizoval, natož aby dával na odiv svůj život s Bohem. Snad právě proto se v jeho hledání, zápasech i přemítání nad smyslem lidského plahočení najde každý.

 

Podivný případ se psem (Mark Haddon)

Výjimečný příběh o výjimečném světě autistického chlapce. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele, a mimovolně vyřeší zdánlivě neřešitelnou krizi manželství svých rodičů.

 

Na doporučení, tzn. ve frontě čeká:

Úchvatná - odhalte tajemství ženské duše (John a Stasi Eldredgeovi)

Jaké ženy vlastně jsou? Jaké jsou jejich skryté touhy, jak „zní hlas jejich duše“? John a Stasi Eldredge představují život ženy v jeho emocionálních výšinách i hlubokých propadech, v jeho zoufalých zápasech i radostných nadějích. Společně pak hledají odpověď na otázku jak mohou muži odhalovat tajemství svých žen a ženy mohou vstupovat do dobrodružství svých mužů.  

                                                                                    

Pozor, srdce muže! (John Eldredge)

Autor ve své nevšední práci plné příběhů „opravdových mužů“ nabízí svobodné nadechnutí všem těm, kdo ještě nepohřbili své touhy, neztratili chuť skutečně žít a stále ještě chtějí být tím, kým být skutečně mají.

 

Ticho – síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit (Susan Cainová)

Kolik skutečných introvertů znáte? Odpověď vás možná překvapí. V kultuře, která nás od základní školy až po byznys vychovává k týmové práci, je vše nastavené pro úspěch extrovertů. Kniha je důkladným rozborem, polemikou, ale také docela praktickým návodem, jak oběma typům povah usnadnit soužití.

Zobrazeno 955×

Komentáře

růžetrnitá

Mně se v poslední době nejvíc líbily dvě knihy:

ROUCHO (napsal Douglas)

celé jméno si nepamatuji, protože jsem ji už vrátila do knihovny. Je to příběh z doby prvních křesťanů, v podobném stylu jako QUO VADIS. Strhující, napínavý ale i duchovní.

ASTRID A VERONIKA (Linda Olssonová)

První román této švédské autorky o přátelství dvou žen, mladé Veroniky a stařenky Astrid o hledání a nacházení, odvaze a pochopení. Podle kritiků: "Něžný ale silný román, citlivý a dojemný."

Veronicka

VELKÝ ROZVOD NEBE A PEKLA ("Fantastický autobusový výlet z pekla do nebe. Vyhlídková jízda pro některé, ale rozhodně ne pro všechny") - autor C.S. Lewis
Taková malá inspirace pro zamyšlení o tom co bude potom.....

Palinkak

Mars a Venuše v kostele (Josef Hes)
Trefně popsaný způsob prožívání víry muže a ženy, některé části jsou u nás jak přes kopírák.:-)
A má to jen 48 pidi stran, takže to za jeden večer máš přečteno.:-)

pavli

Jé a můžeš půjčit? :)

Palinkak

Není sice moje, ale na ten jeden večer Ti to ráda půjčím:-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio